Close
Як вибрати мед, щоб він був якісним

Мед є корисним і смачним продуктом з вмістом фруктози і глюкози, який робить позитивний вплив на організм людини. Це природний антибіотик, який потрібно вибрати як засіб для підвищення імунітету і боротьби з застудами. Перед тим, як обрати нектар, необхідно звернути увагу на деякі фактори, які свідчать про якість продукту. Свіжий нектар повинен бути однорідним і не дуже рідким. Щільність меду залежить від кількості води в складі.

Незрілий продукт вибирати не варто, він досить водянистий, стікає з ложки як сироп. Зрілий мед тягнеться слідом за ложкою. Якісний мед через певний час починає зацукровуватися. Ви можете вибрати мед від різного медоносу, при цьому у кожного буде відрізнятися час кристалізації. Для гречаного або соняшникового меду буде досить декількох місяців, а для акацієвого – близько року.

Як підробляють мед

Існує кілька способів підробки меду, з яким ви можете зіткнутися:

  • підігрів зацукрованого продукту на водяній бані;
  • розведення патокою;
  • додавання крохмалю (1 ложка меду – 4 ложки крохмалю);
  • додавання ефірних олій;
  • виготовлення продукту без бджіл з використанням сірчаної кислоти і луги.

Такі неякісні підробки коштують набагато дешевше, ніж натуральний продукт, але не мають таких же корисних властивостей.

Ознаки підробки

Ви можете легко відрізнити аналог від натурального нектару, і вибрати останній. Крапля меду, яка капає на тарілку, повинна розтікатися. Якщо вона утворює невелику гірку, шаруватість, значить в ній є цукор і вода. Якщо садовий мед солодкий, то значить в ньому є добавки, тому потрібно здійснювати перевірку перед тим, як вибрати потрібний нектар. Справжній продукт має гіркуватий або терпкий присмак.

Практичні поради, як перевірити мед

Після того, як ви обрали мед, в домашніх умовах можна перевірити якість продукту. Для цього можна скористатися наступними рекомендаціями:

  • розчинити ложку солодощі у склянці теплої води і капнути кілька крапель йоду. Ця процедура дозволяє виявити наявність крохмалю – вода посиніє;
  • нагріти тонкий дріт і занурити в бджолиний мед – якщо на ньому залишиться маса, то перед вами підробка, і потрібно вибрати інший сорт. Якщо дріт буде чистим, то продукт натуральний;
  • капнути на аркуш паперу краплю солодощі і підпалити. Якщо продукт якісний, він не змінить колір і не розплавиться.

Якщо ви хочете вперше вибрати мед у пасічника, запитайте у нього сертифікати якості продукту і паспорт пасіки.

Документи на мед (якщо купуємо на вагу)

Перед тим, як вибрати продукт, рекомендується вивчити документи на мед. У них буде вказано якість продукту. Перед тим, як отримати дані довідки, солодкість повинна пройти ряд лабораторних досліджень, відповідно до яких буде ясно, чи є в ній домішки, вода, чи коректне співвідношення сахарози. Там же повинна стояти відмітка, в якій вказана дата і час проходження радіологічного контролю.

Інформація на етикетці (якщо купуємо в магазині)

На етикетці має бути написана основна інформація про мед, по якій можна вибрати якісний продукт. Існують певні ГОСТи – нормативно технічні вимоги, за якими складаються дані від виробника. Там повинні бути вказані:

  • назва;
  • рік збору;
  • дата, коли нектар був розфасований;
  • термін придатності;
  • маса нетто;
  • назва та адреса компанії-виробника;
  • харчова цінність;
  • склад;
  • правила зберігання.

Ознайомившись з кожним пунктом, зазначеним на етикетці, можна вибрати хороший мед.

Правила вибору

Щоб знати, що перед вами якісний продукт з рамки, потрібно орієнтуватися на деякі правила і вибрати потрібний нектар:

  1. На вагу

Вартість меду не може бути занадто низькою. Краще купувати продукт у перевіреного продавця, а якщо покупка здійснюється в новому місці, варто дізнатися інформацію про пасіку, фасування і рік викачування нектару.

У мед можуть потрапляти частинки пилку і воску з сот. Смакові якості повинні бути приємними, без гіркоти, кислоти. Якщо відчувається сильний відтінок карамелі, це означає, що нектар був розігрітий перед продажем. Аромат натурального продукту повинен бути квітковим або трав’яним. Колір – натуральним, не повинно бути бульбашок.

  1. В магазині

Упаковка натурального продукту повинна бути акуратною і герметичною. Найкраще вибрати нектар в склі або кераміці. Продаж меду в металевій тарі не рекомендований, так як він швидко окислюється, змінюються смакові якості. На упаковці фасованого нектару повинні бути вказані всі дані, описані в попередньому пункті.

Смак меду по сортам

  • Гречаний. Терпкий, може викликати подразнення в горлі.
  • Липовий. Терпкий, після вживання декількох ложок нектару залишиться помітний післясмак.
  • Акацієвий. Солодкий, гіркота не відчувається.
  • Вересовий. Терпкий, з легкою гіркуватістю.
  • Каштановий. З приємною гіркуватістю і горіховими нотками.
  • Коріандровий. Карамельний відтінок з лікарським присмаком, який з’являється через ефірні олії у складі.
  • Падевий. Солодкий, з легкою гіркуватістю.

Запах і консистенція меду

Якщо ви хочете вибрати монофлерний гречаний мед, то знайте – він має насичений темний колір, це один з високосортних нектарів рідкої консистенції. Приємний аромат нагадує запах квітучої гречки.

Липовий мед має досить приємний і свіжий запах, якщо вибрати його, можна відчути м’яту або камфору, він віддає нотками деревини.

Акацієвий – приємний квітковий аромат і перламутровий відлив.

Вересовий – можна вибрати по насиченому кольору й різкому запаху.

Коріандровий – можна вибрати бурштиновий або коричневий нектар, який пахне прянощами.

Падевий нектар має неприємний аромат (паленого цукру) або зовсім не має запаху.

Як зберігати мед правильно

Щоб мед зберігався правильно, його потрібно правильно вибрати і тримати в скляній банці під кришкою при температурі до +20 градусів. Мінімальна температура, при якій властивості натурального продукту не змінюються – мінус 6 градусів. Нектар буде заморожуватися, але вітаміни не будуть загублені. Також важливо уникати перепадів температури і вибрати постійне місце зберігання. Якщо перенести продукт з холоду в тепло, він може густіти не зовсім рівномірно. Тоді один шар буде кристалізованим, а інша частина – рідкою.

Низька вологість важлива для правильного зберігання меду. Продукт може вбирати велику кількість води з навколишнього середовища, через що може заграти. Потрібно вибрати темне і сухе місце, де буде стояти мед.

Add Comment